Starter med ELSIKKERHET NR. 84 (02/2013)
AVKLARING OM BESKRIVELSER AV ROLLER I FORSKRIFT OM SIKKERHET VED ARBEID I OG DRIFT AV ELEKTRISKE ANLEGG (FSE) OM BORD PÅ NORSKE SKIP DSB har mottatt henvendelser om hvordan rollene i forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg (fse) § 6 skal tolkes når det gjelder drift og vedlikehold av elektriske anlegg om bord på skip og flyttbare innretninger. Forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg (fse) gjelder om bord på alle NOR- og NIS-registrerte skip, samt andre norske uregistrerte skip. For mannskapet om bord på norske skip vil fse gjelde uansett hvor man befinner seg, både under seiling og ved vedlikehold. I fse § 6 første avsnitt er det beskrevet roller for organisering av elsikkerhetsarbeidet. Dette er betegnelser som er hentet fra den nå opphevede Forskrift om kvalifikasjoner for elektrofagfolk (fke). § 6. Organisering For ethvert anlegg skal det være utpekt en driftsleder (høyspenningsanlegg) eller driftsansvarlig (lavspenningsanlegg), som er ansvarlig for drift og vedlikehold av anlegget. Det skal treffes administrative tiltak som sikrer at ansvarsforholdene er entydige ved arbeid i og drift av elektriske anlegg. Det er viktig å merke seg at både den opphevede fke og den nåværende forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr (fek) ikke omfatter drift og vedlikehold av elektriske anlegg om bord i norske skip, fiskefartøy og flyttbare innretninger, se § 2 tredje ledd bokstav c. Kvalifikasjonskrav for sjøfolk reguleres av Sjøfartsdirektoratets forskrift om kvalifikasjoner og sertifikater for sjøfolk. I følge denne forskriftens § 36 er det maskinsjefen som har ansvaret for skipets mekaniske framdrift og for drift og vedlikehold av mekaniske og elektriske installasjoner om bord. Førstemaskinisten har rang etter maskinsjefen dersom maskinsjefen blir ute av stand til å ivareta sine forpliktelser. DSB vil presisere at det er maskinsjefen som fyller rollene driftsleder (høyspenningsanlegg) og driftsansvarlig (lavspenningsanlegg) om bord. Andre avsnitt i fse § 6 som omhandler funksjonene leder for sikkerhet, ansvarlig for arbeid og leder for kobling gjelder fullt ut om bord.
KRAV TIL ELEKTROFAGANSVARLIG (DRIFTSLEDERS STEDFORTREDER) hentet fra fagforumet FSE
FSE stiller i § 6 krav til at eier/driver av anlegg må utpeke driftsleder for høyspenningsanlegg. I veiledningen til § 6 står det videre at driftslederen skal være sakkyndig (for anlegg med en viss kompleksitet, funksjon og størrelse), og det henvises til krav i FKE. Det står dessuten at det må utpekes en stedfortreder når driftslederen er fraværende.
Fra 1. juli 2013 ble FKE erstattet av FEK, men kravene er stort sett uendret. FEK benytter imidlertid ikke begrepet driftsleder/sakkyndig driftsleder, men "den som har det faglige ansvaret". Ut i fra første avsnitt i § 7 i FEK er minimumskravet til faglig ansvarlig: Fagskoletekniker med relevant fagbrev, alternativt relevant bachelor- eller mastergrad, og for alle tre alternativer minst tre års relevant praksis opparbeidet etter endt utdanning.
Siste avsnitt i veiledningen til § 5 i FKE beskriver at faglig ansvarlig (driftsleder) sitt ansvar og oppgaver må være ivaretatt når denne ikke er til stede, altså tilsvarende krav som beskrevet ovenfor i veiledningen til § 6 i FSE. For å ivareta dette må nødvendigvis stedfortreder ha tilsvarende kunnskap som driftsleder.
I nest siste avsnitt i veiledningen til § 5 i FEK framkommer det at den som har det faglige ansvaret må være fast ansatt i foretaket.
Elsikkerhet nr. 84 har noen viktige avklaringer vedrørende "sakkyndig driftsleder", på side 9: Kravet om samtykke fra DSB for sakkyndig driftsleder er fjernet. Og videre: Foretak som tidligere har påtatt seg drift av høyspenningsanlegg tilhørende andre kan fortsatt gjøre dette under forutsetning av at det foreligger en skriftlig avtale som beskriver ansvarsfordelingen, og at foretaket har ansatt en faglig ansvarlig som oppfyller kravene i første ledd (i § 7 i FEK).
Konklusjon/oppsummering: Alle virksomheter med høyspenningsanlegg (unntatt små, enkle høyspenningsanlegg) skal i utgangspunktet ha ansatt en faglig ansvarlig som tilfredsstiller § 7 i FEK. Om ønskelig kan imidlertid driften av høyspenningsanlegget settes bort til et annet foretak, under forutsetning av at dette selskapet har ansatt en faglig ansvarlig som oppfyller kravene i FEK. I FSE omtales faglig ansvarlig for høyspenningsanlegg som sakkyndig driftsleder, og her står det også at virksomheten må ha utpekt en stedfortreder som ivaretar driftsleders ansvar når denne ikke er tilstede.
Det stilles ikke formelle kompetansekrav til stedfortreder i FSE. Kravet er at vedkommende må kjenne anlegget så godt at den daglige driften blir forestått også ved fravær av driftsleder.
FEK stiller dessuten krav til at oppgaver og ansvar som tilligger faglig ansvarlig må være ivaretatt også når vedkommende ikke er til stede (siste avsnitt i veiledningen til § 5).
På fartøyer med elektrikeroffiser (ETO) er det ofte han som er driftsleder.
Sakset litt fra Det norske maskinistforbund www.dnmf.no
En skipelektriker (ETR) med Ferdighetssertifikat er i forskrift om kvalifikasjoner og sertifikater for sjøfolk tabell A-III/7 underordnet mannskap på støtte nivå som betyr det ansvarsnivået som er forbundet med å utføre tildelte oppgaver og plikter eller ivareta ansvarsområder om bord på et sjøgående skip under ledelse av en person som gjør tjeneste på det operative nivået eller ledelsesnivået.
En skipselektrikeroffiser (ETO) med Kompetansesertifikat er i forskrift om kvalifikasjoner og sertifikater for sjøfolk tabell A-III/6 på operativt nivå, som betyr å ha direkte kontroll over ivaretakelsen av alle funksjoner innenfor det fastsatte ansvarsområdet i samsvar med forsvarlige prosedyrer og under ledelse av en person som gjør tjeneste på ledelsesnivået for det samme ansvarsområdet;
Postet: 21.08.2018 - 06:55