Logg inn

for å få tilgang til dine kurs, sikkerhetskort og mye annet.

Logg inn

for å få tilgang til dine kurs, sikkerhetskort og mye annet.

Motor designet for frekvensstyring

Dette er en gammel forumtråd. Innholdet kan være utdatert.

Motor designet for frekvensstyring

Hugo
Hugo

Er det noen her inne som vet om noen som kan levere motor med ekstra tykk viklingsisolasjon så det ikke går lagerstrømmer?

Re: Motor designet for frekvensstyring

Rune Øverland
Forumleder

Hei Hugo,

Tusen takk for spørsmålet, og din interesse for faget!

Ja, viklingsisolasjonen blir mer stresset når den brukes sammen med frekvensomformer (Puls-bredde modulasjon PWM) sammenlignet med sinusformet nettilførsel. Og, isolasjonsstresset øker med økende motorkabellengde. Dette henger sammen med de firkantpulsene og spenningsrefleksjonene som oppstår i tradisjonelle frekvensomformere.

Min anbefaling er at du tar kontakt med en motorleverandør, og spør om de kan levere motor med forøket viklingsisolasjon. Du må være forberedt på at prisen for en slik motor ligger 10-20 prosent over prisen for en standardmotor.

Vær også oppmerksom på at en motor med forøket viklingsisolasjon kan ha en noe lavere ytelse sammenlignet med motor med standardtykkelse på viklingsisolasjonsmaterialet.

Nyttige standarder for bygging og testing av motorer for frekvensomformerdrift er IEC 60034-serien.

Noen motorfabrikanter tilbyr et støyfilter, som kan installeres ved motorterminalene. Filteret vil, dersom det er godt tilpasset impedansen for motorinstallasjonen, sørge for at kritiske overspenninger ikke slipper inn til motorviklingene.

Trainor Elsikkerhet AS fraskriver seg ethvert ansvar for hendelser og skader, herunder følgeskader som måtte oppstå som følge av feiltolking av innholdet i eller feil i innholdet i dette fagforumet eller i de interaktive kurs det er forbindelse til.

Digital sikkerhet (E-læring)

I vår digitale hverdag er det viktig at alle har bevisst bruk av internett, pc og mobiltelefon. Lær om hvordan du sikrer deg mot svindel og tap av sensitiv informasjon.

Les mer

FSE Lavspenning (E-læring)

Har du tatt ditt årlige FSE-kurs? Opplæringen er lovpålagt og øker sikkerheten for deg som jobber med elektriske anlegg.

Les mer

EKOM - Fiberoptiske installasjoner (Klasserom)

Kurs for personell som jobber med fiberoptiske installasjoner omfattet av Nasjonal kommunikasjonsmyndighets (Nkom) autorisasjonsforskrift.

Les mer

EKOM - Kablingssystemer og bredbåndsnett (Klasserom)

Kurs for personell som jobber med elektroniske kommunikasjonsnett omfattet av Nasjonal kommunikasjonsmyndighets (Nkom) autorisasjonsforskrift.

Les mer

EMC grunnleggende (Klasserom)

Grunnleggende kurs om støykilder, jording og regelverk for elektrikere, automatikere, prosjekt- og driftssingeniører.

Les mer

Jording offshore (Klasserom)

Jording av elektriske installasjoner offshore.

Les mer
dev