Logg inn

for å få tilgang til dine kurs, sikkerhetskort og mye annet.

Logg inn

for å få tilgang til dine kurs, sikkerhetskort og mye annet.

Lengde på kabel etter frekvensomformer

Lengde på kabel etter frekvensomformer

ET
ET

Hvor lang kan en skjermet kabel etter en frekvensomformer være? er det noen anbefalte kabel lengder? (krav)

Re: Lengde på kabel etter frekvensomformer

Rune Øverland
Forumleder

Hei ET,

Tusen takk for spørsmålet, og din interesse for EMC.

 

Mitt beste råd er nok å be deg ta kontakt med leverandøren av frekvensomformeren, og spørre de om kabel-spesifikasjoner.

Den generelle teorien er at jo lengre kabelen er, desto lettere kommer man inn i EMC/EMI-problematikken. Det er fenomenet spenningsrefleksjon som da gjør seg gjeldende grunnet kondensatoreffekter.

Motorkabelen fungerer som en kondensator som må lades opp og ned for hver spenningspuls (PWM) som frekvensomformeren sender ut. Og, desto lengre kabelen er, desto verre blir det.

Lange motorkabler

Et generelt råd er å holde lengden på motorkabelen under 25-30 meter. Dette er ingen krav i regelverket som dikterer maksimal lengder på motorkabler. Regelkravet er at det elektriske anlegget skal ha EMC. 

Trainor Elsikkerhet AS fraskriver seg ethvert ansvar for hendelser og skader, herunder følgeskader som måtte oppstå som følge av feiltolking av innholdet i eller feil i innholdet i dette fagforumet eller i de interaktive kurs det er forbindelse til.

Digital sikkerhet (E-læring)

I vår digitale hverdag er det viktig at alle har bevisst bruk av internett, pc og mobiltelefon. Lær om hvordan du sikrer deg mot svindel og tap av sensitiv informasjon.

Les mer

FSE Lavspenning (E-læring)

Har du tatt ditt årlige FSE-kurs? Opplæringen er lovpålagt og øker sikkerheten for deg som jobber med elektriske anlegg.

Les mer

EKOM - Fiberoptiske installasjoner (Klasserom)

Kurs for personell som jobber med fiberoptiske installasjoner omfattet av Nasjonal kommunikasjonsmyndighets (Nkom) autorisasjonsforskrift.

Les mer

EKOM - Kablingssystemer og bredbåndsnett (Klasserom)

Kurs for personell som jobber med elektroniske kommunikasjonsnett omfattet av Nasjonal kommunikasjonsmyndighets (Nkom) autorisasjonsforskrift.

Les mer

EMC grunnleggende (Klasserom)

Grunnleggende kurs om støykilder, jording og regelverk for elektrikere, automatikere, prosjekt- og driftssingeniører.

Les mer

Jording offshore (Klasserom)

Jording av elektriske installasjoner offshore.

Les mer
dev